ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ...

Ένα βήμα απ' όπου ο καθένας θα μπορεί να παρουσιάζει τις ενέργειές του και να επισημαίνει την απραγία όσων οφείλουν να παράγουν έργο.



Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Ότι σπείρεις θα θερίσεις!

 
του Δημήτρη Βαπορίδη
 
 
Ότι σπείρεις θα θερίσεις! Σοφή η λαική μας παροιμία, και επίκαιρη όσο ποτέ!!!
Την κρίση που θερίζουμε σήμερα, εμείς οι ίδιοι την σπέρναμε τετραετίες και τετραετίες... Tα κάθε λογής πολιτικά "ζιζάνια" και "λαμόγια" που μας οδήγησαν στον σημερινό πάτο, εμείς τα εκλέγαμε, και μάλιστα "μετά βαίων και κλάδων"! Καταφέραμε με την "αστοχη" ψήφο μας να φτάσουμε στο απροχώρητο, στο "δεν πάει άλλο"!!! 

Φτάνει πιά, μέχρι εδώ!!! Καιρός να δώσουμε τη σκυτάλη στον καλό μας εαυτό!!! 
Αυτή τη φορά πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο μας. Να την κάνουμε "σπόρο" ελπίδας, ανάτασης και δημιουργίας!!!
Και προσπερνώντας τα "πολιτικά χωράφια" που έγιναν αποικίες ζιζανίων, να τη "σπείρουμε" στο "χωράφι" που το φωτίζει
 ο ήλιος της διαφάνειας, το δροσίζει ο αέρας της δημοκρατίας, το ποτίζει το νερό της γνώσης, το λιπαίνουν το πολιτικό ήθος, 
οι ανθρώπινες αξίες και η λαική συμμετοχή!!!
Στο "χωράφι", που δεν επιτρέπει να αναπτυχθούν τα βλαβερά ζιζάνια της παραπολιτικής, το "χωράφι" που με το δικό σας "σπόρο'
θα βλαστήσει την ελπίδα, θα ανθίσει την δημοκρατία, θα καρπίσει την πρόοδο και την ανάπτυξη!!! 
Να ψηφίσουμε  "Συμπολιτεία Αλληλεγγύης και Ανατροπής" !!!
Για τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας!!!
Για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας!!!

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Μήπως τελικά λεφτά υπάρχουν στον Δήμο μας;

του Τάσου Σταμάτη
 
 
Τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά τις τεράστιες μειώσεις στην κρατική επιχορήγηση των Δήμων, η μόνιμη απάντηση των οικονομικών διαχειριστών του Δήμου μας σε οποιοδήποτε ζήτημα, ήταν και είναι «δεν υπάρχουν χρήματα». Έγινε κάτι λοιπόν την τελευταία τετραετία στην οικονομική διαχείριση του δήμου μας, έτσι ώστε να πάψει ο Δήμος μας να είναι ελλειμματικός και να μην ακούγεται πια αυτή η φράση;

Απολύτως τίποτα. Το μόνο που απαντούσαν οι οικονομικοί διαχειριστές του δήμου, είναι και ήταν, ότι μειώθηκαν οι θεσμοθετημένοι πόροι (κρατική επιχορήγηση), χωρίς βέβαια να μας πουν γιατί και ποιοι αποφάσισαν να επιβάλουν αυτές τις μειώσεις.
Ακόμα και οι νυν υποψήφιοι, Τσαμασλής και Μαυρομάτης, τάζουν έργα και υποδομές στην προεκλογική τους εκστρατεία, έχοντας ως δεδομένο το ρητό «λεφτά δεν υπάρχουν», με μοναδική λύση για έσοδα το ξεπούλημα της περιουσίας του δήμου, τον εκ νέου δανεισμό και την ανάθεση όσο περισσοτέρων υπηρεσιών μπορούν σε ιδιώτες. Δηλαδή μία από τα ίδια, όσα βλέπαμε τόσα χρόνια και οδήγησαν τον δήμο μας σε αυτή την μίζερη κατάσταση. Απλή διαχειριστές της περιουσίας των πολιτών του δήμου μας.
Στην ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ έχουμε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης, ένα εντελώς διαφορετικό όραμα, για την οικονομική διαχείριση στον δήμο μας.
Η σωστή λειτουργία και οργάνωση του δήμου είναι αφενός η εγγύηση για την ορθή, άμεση αντιμετώπιση και επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας, αφετέρου αποτελεί τον μηχανισμό που ρυθμίζει και καθορίζει τους ρυθμούς οικονομικής, κοινωνικής, πολιτισμικής ανάπτυξης μια τοπικής οικονομίας.
Το τρίπτυχο: «Σωστή οικονομική διαχείριση -  εύρωστος δήμος – δύναμη για τους πολίτες»
Με δεδομένη από την μία πλευρά την τεράστια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την χώρα μας, αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολούθησαν οι υπηρέτες των μνημονίων, που ποτέ δεν καταδίκασαν οι Τσαμασλής και Μαυρομάτης, και από την άλλη την πολύ μεγάλη μείωση των θεσμοθετημένων για τους δήμους πόρων, μόνο μια σωστή οικονομική διαχείριση, μπορεί να οδηγήσει καταρχήν στην επιβίωση του δήμου και κατά δεύτερον με μια έξυπνη και εμπνευσμένη αξιοποίηση των εργαλείων της σύγχρονης Ευρωπαϊκής πραγματικότητας (ΕΣΠΑ, λοιπά Ευρωπαϊκά προγράμματα), μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη.
Με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων;
-       Εξοικονόμηση πόρων από την μη χρήση ειδικών συνεργατών και Γενικού Γραμματέα στον Δήμο.
Ο Δήμος Θερμαϊκού έχει καταντήσει ο «Δήμος των τρίτων» Αν διαβάσουμε τις επίσημα δημοσιευμένες τριμηνιαίες καταστάσεις εξόδων του δήμου, θα παρατηρήσουμε ότι οι τιμολογηθέντες αμοιβές τρίτων και παροχές τρίτων (δλδ. Ειδικών συμβούλων, ειδικών γραμματέων κλπ κλπ ανέρχονται για τα τρία τελευταία τρίμηνα του  2013 στο ποσό των 1.823.801 Ευρώ.  ΠΡΟΣΟΧΗ σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι αμοιβές των αιρετών και οι αμοιβές των υπαλλήλων του δήμου (3.508.788 Ευρώ).
-       Εξοικονόμηση πόρων από την εκπόνηση μελετών.
Εκατοντάδες μελέτες υπάρχουν στα συρτάρια του δήμου.
Μόνο για μελέτες ο δήμος έχει τιμολογήσει στα 3 τελευταία τρίμηνα του 2013 το ποσό των 610.647 Ευρώ και έχει προϋπολογίσει στον σχεδιασμό του έξοδα μελετών για το 2013 1.384.319 Ευρώ.
Η συντριπτική πλειοψηφία των μελετών θα εκπονείται από την τεχνική υπηρεσία του δήμου.
-       Μείωση των δαπανών του δήμου στην μηχανογραφική υποστήριξη, αναβάθμιση προγραμμάτων, στην προμήθεια αναλωσίμων υλικών, στην μη χρήση του δικαιώματος δωρεάν κινητής τηλεφωνίας, στο κόψιμο τηλεφωνικών γραμμών.
Μόνο για τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2013 η δαπάνη για αναλώσιμα υλικά ανήρθε στα 370.305 Ευρώ.
-       Εξοικονόμηση πόρων από την ένταξη σε Ευρωπαϊκά προγράμματα απασχόλησης.
-       Αλλαγή τραπεζικών λογαριασμών του δήμου, μέσω ανοιχτών προσφορών των τραπεζών, προκειμένου να επιτευχθούν μεγαλύτερα επιτόκια για τον δήμο και πιο ωφέλιμες υπηρεσίες για τους υπαλλήλους, με στόχο να διπλασιαστούν οι αποδόσεις των καταθέσεων των χρημάτων του δήμου.
-       Επαναδιαπραγμάτευση όλων των δανειακών συμβάσεων του δήμου.
-       Δημιουργία Δημοτικού Πρατηρίου καυσίμων, για την κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιακών οχημάτων και μηχανημάτων του δήμου, καθώς και την τροφοδοσία των σχολείων και δημόσιων κτηρίων με πετρέλαιο θέρμανσης.
Ο εφοδιασμός θα γίνεται απευθείας από τα διυλιστήρια, σε τιμή χονδρικής χωρίς μεσάζοντες.
Ο καλύτερος έλεγχος του ανεφοδιασμού, σε συνδυασμό με την μείωση κόστους αγοράς των καυσίμων, θα έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση των δαπανών του δήμου σε αυτόν τον τομέα.
«ΕΣΠΑ και άλλα Ευρωπαικά προγράμματα»
Ένα μεγάλο κεφάλαιο για την νέα δημοτική αρχή θα είναι και η χρήση του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα Αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 πρόγραμμα δράσεις για το περιβάλλον, κ.α.
Στην ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ Θερμαϊκού θα επιδιώξουμε την άντληση όσο περισσοτέρων πόρων και την ένταξη όσο περισσοτέρων έργων στα προγράμματα αυτά.
ΟΧΙ έργων που θα έρθουν ουρανοκατέβατα στο μυαλό του Δημάρχου ή κάποιου δημοτικού συμβούλου, αλλά ύστερα από συζήτηση και προτάσεις των τοπικών κοινωνιών, για να καλυφθούν οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Αυτό εντάσσεται και στην μεγαλύτερη καινοτομία του προγράμματος της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, για πραγματική και ουσιαστική λειτουργία των τοπικών συμβουλίων και των 8 τοπικών διαμερισμάτων του δήμου μας. Τα τοπικά συμβούλια θα διαχειρίζονται έναν τοπικό προϋπολογισμό, θα είναι αυτά που θα συναποφασίζουν με την τοπική κοινωνία (ακόμα και με τοπικά δημοψηφίσματα), πια έργα και με πια σειρά θα εκτελούνται για κάθε περιοχή.
ΟΧΙ με ανάθεση έργων σε ιδιωτικές εταιρείες και μελετητές που θα καρπώνονται τεράστιες αμοιβές.
ΟΧΙ με ανάθεση έργων σε ημέτερους, σε σπασίματα έργων για να γίνονται αναθέσεις εκεί που θέλουμε, ΟΧΙ σε υπερτιμολογήσεις.
Και προπάντων ΟΧΙ για να κερδίσουν και να ωφεληθούν οι λίγοι.
Οι τοπικές κοινωνίες θα αποφασίζουν ποιες είναι οι προτεραιότητες κάθε περιοχής.
Με πλήρη διαφάνεια και ανοιχτό οικονομικό έλεγχο.
Η εξοικονόμηση πόρων και η χρήση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι αυτή που θα οδηγήσει τον δήμο στην ανάπτυξη.
Στην ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.
-       Για να μπορεί ο Δήμος να αυξήσει την χρηματοδότηση για την υγεία που έχει πλήρως αποδωμήσει η κεντρική εξουσία. Με την χρηματοδότηση κοινωνικών ιατρείων, κοινωνικών φαρμακείων και την χορήγηση πλήρους υγειονομικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους.
-       Για να αυξήσει ο δήμος την χρηματοδότηση των σχολείων από τα έσοδα του δήμου.
-       Για να μπορεί ο δήμος να ενισχύσει τους οικονομικά άπορους βάση του νόμου 3463/10 αρθ. 202.
-       Για να μπορεί ο δήμος να βοηθήσει τους επαγγελματίες τις περιοχής που καταστρέφονται από την οικονομική κρίση, μειώνοντας τα ενοίκια των δημοτικών καταστημάτων, να μειώσει τα δημοτικά τέλη και να χρεώνει ανάλογα με την κερδοφορία της επιχείρησης, να μειώσει τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων.  
-       Για να μπορεί ο δήμος να μειώσει τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες και να έχει ενιαία χρέωση τελών σε όλο τον δήμο. Να απαλλάξει από την πληρωμή δημοτικών τελών τους οικονομικά αδύνατους.
-       Για να μπορέσει ο δήμος να αλλάξει ριζικά τον τρόπο αποκομιδής σκουπιδιών και να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Τακτικό πλύσιμο κάδων, οριοθέτηση κάδων και προμήθεια νέων κάδων.
-       Για να μπορεί ο δήμος να ιδρύσει γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα έχει σαν στόχο την δημιουργία ή και την ανασυγκρότηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με σκοπό την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων.   Να αξιοποιήσει τις δημόσιες εδαφικές εκτάσεις, να έχει την μέριμνα για αναδασμούς, αρδευτικά δίκτυα και αγροτικές οδοποιίες. Να οργανώνει σεμινάρια και ημερίδες. Σε συνεργασία με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών να κατατεθούν φάκελοι για την καταχώρηση ονομασιών τοπικών προϊόντων ως ΠΟΠ-ΠΓΕ. 
-       Για να μπορεί ο δήμος να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει τις εθελοντικές ομάδες που δρουν στον Δήμο μας, και συμβάλουν στην καθαριότητα της περιοχής μας, στην υγεία των κατοίκων, στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής μας. Στήριξη των αθλητικών ομίλων και σωματείων της περιοχής μας.
Γιατί όλοι μαζί, Δημότες και Δημοτική αρχή μπορούμε καλύτερα.
Χωρίς μεσάζοντες. Χωρίς εξυπηρετήσεις.
Με προτεραιότητα στις ανάγκες των πολιτών και όχι στις τσέπες των ημετέρων.

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Που θα βρείτε τα λεφτά;

του Θοδωρή Τζίνα
 
 
Η οικονομική κρίση, μέσα στα δεινά που έχει επιφέρει στους περισσότερους, έφερε και κάτι χρήσιμο. Έκανε τους πολίτες δύσπιστους και επιφυλακτικούς σε υποσχέσεις και παχιά λόγια. Είναι προφανές ότι αν η πολιτική και οικονομική πορεία της χώρας συνεχίσει στην ίδια ρότα τα περιθώρια έργων και δράσεων των Δήμων θα είναι περιορισμένα. Όποιος λοιπόν κάνει μεγαλεπήβολες εξαγγελίες, για άλλη μια φορά κοροϊδεύει τον κόσμο.

Απ΄ αυτή την άποψη, καλά κάνει η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ και είναι φειδωλή στο πρόγραμμα της, βάζοντας ως προτεραιότητα μέτρα κοινωνικής  αλληλεγγύης και πολιτικές που θα κρατήσουν την κοινωνία όρθια και την τοπική αυτοδιοίκηση ζωντανή. Ώστε η κρίση να μην αφήσει πληγές και να μπουν οι βάσεις για μελλοντική ανάκαμψη.
Κατά κανόνα τα έσοδα των Δήμων προέρχονται:
  1. Από το κράτος, ως τακτικές επιχορηγήσεις ή/και έκτακτες εισροές μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Εδώ ήδη οι περικοπές είναι τεράστιες και δεν αναμένεται βελτίωση. Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ωστόσο δεν συμβιβάζεται με αυτή την κατάσταση, είναι η μόνη παράταξη που επιμένει να θέτει ένα διεκδικητικό πλαίσιο απέναντι στην κεντρική εξουσία για την διάθεση και αυτοδιαχείριση πόρων.
  2. Από ευρωπαϊκά προγράμματα. Εδώ ο Δήμος Θερμαϊκού υστερεί και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ, διαθέτει το στελεχικό δυναμικό που σε συνεργασία με τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου και τεχνοκράτες, μπορεί να αυξήσει τις εισροές και να υλοποιήσει προγράμματα και έργα υποδομής.
  3. Ιδίους πόρους, δηλ. δημοτικά τέλη και εισφορές που αποδίδουν οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις καθώς και αξιοποίηση των παγίων του Δήμου (π.χ. ακίνητα). Και σε αυτή την περίπτωση έχουμε μείωση εσόδων λόγω κρίσης (αδυναμία νοικοκυριών, κλείσιμο επιχειρήσεων) αλλά και τραγικές αδυναμίες της Διοίκησης του Δήμου να αξιοποιήσει στοιχειωδώς περιουσιακά στοιχεία (βλ. παραλία ποταμού) ή να εισπράξει οφειλές μπαταχτσήδων (διακρίνοντας τους συνδημότες μας που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία).
Από την άλλη πλευρά, νέες αρμοδιότητες και ανάγκες προκύπτουν από την συνεχή συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας και την εγκατάλειψη μεγάλων κοινωνικών ομάδων στην τύχη τους. Η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να διεκδικήσει δυναμικά αλλά και να εξασφαλίσει κατ΄ ελάχιστον ότι:
Ø  κανείς συνδημότης μας δεν θα στερηθεί τα χρειώδη: στέγη, τροφή, νερό, ηλεκτρικό, ιατρική περίθαλψη.
Ø  τα σχολεία θα λειτουργούν σε ικανοποιητικές συνθήκες,
Ø  οι βασικές υπηρεσίες του Δήμου, καθαριότητα, ύδρευση, ΚΕΠ θα λειτουργούν εύρυθμα, ώστε να μην γίνονται τροχοπέδη στις όποιες προσπάθειες των κατοίκων και των επιχειρήσεων να εργαστούν.
Από κει και πέρα κάθε άλλη δαπάνη του Δήμου θα πρέπει να έχει ευθεία ανταπόδοση στους δημότες ή να εξυπηρετεί αναπτυξιακούς σκοπούς. Έργα βιτρίνας και φιέστες προβολής των αιρετών πρέπει να κοπούν μαχαίρι.
Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ έχοντας προβλέψει στο πρόγραμμά της ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης, την στενή συνεργασία με τους εργαζομένους του Δήμου και αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους, την αλλαγή φιλοσοφίας στην διαχείριση των απορριμμάτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και την συνετή διαχείριση της περιουσίας και λοιπών παγίων του Δήμου μπορεί να εξοικονομήσει και να ανακατανείμει του πόρους ώστε  αυτοί να πιάνουν τόπο. Παράλληλα δημιουργείται ένα πλαίσιο που υποστηρίζει την παραγωγική ανασυγκρότηση και θα επιτρέψει να ξεδιπλωθούν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας.

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Ο Δήμος Θερμαϊκού, καθαρή περιοχή

του Πάνου Ζέρβα
 

Η κατάσταση της καθαριότητας στο δήμο Θερμαϊκού τα τελευταία χρόνια έχει ξεφύγει πολύ πέρα από τα όρια του αποδεκτού, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι όσοι ζούμε στην περιοχή. Γι’ αυτό πρώτη έγνοια της επόμενης διοίκησης θα πρέπει να είναι «να ξεβρωμίσει ο τόπος» – δέσμευση που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της «Συμπολιτείας» και αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον επικεφαλής της παράταξης Σπύρο Κουζινόπουλο. Αλλά πως πρέπει να οργανωθεί η διαχείριση των απορριμμάτων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα; Ας δούμε ορισμένες σκέψεις, οι περισσότερες από τις οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της «Συμπολιτείας» ή είναι σύμφωνες με τη λογική του. 

*
Το ζήτημα της διαχείρισης των Αστικών Στερεών Υπολειμμάτων(ΑΣΑ) φυσιολογικά ανήκει στις αρμοδιότητες της Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης, η οποία όμως δεν υπάρχει. Με αυτό το δεδομένο ο δήμος Θερμαϊκού πρέπει να κινηθεί με βάση τις εξής γενικές αρχές: την πρόληψη και τη μείωση του όγκου των παραγόμενων ΑΣΑ, την ανακύκλωση, την επανάχρηση και την κομποστοποίηση. Να προωθήσει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών ώστε να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, στη λογική της αειφορικής διαχείρισης (η οποία αποκλείει την καύση των ΑΣΑ). Σε αυτό το πλαίσιο οφείλει να επιλέγει τις βέλτιστες οικονομικά λύσεις.
*
Η πρόληψη είναι η αφετηρία για κάθε συνεκτικό πρόγραμμα μείωσης του όγκου των ΑΣΑ. Επιλογές όπως η κατάργηση της πλαστικής σακούλας στις λαϊκές αγορές και στα καταστήματα της πόλης, η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών ώστε να επιλέγουν τα διάφορα προϊόντα και με το κριτήριο της πρόληψης παραγωγής απορριμμάτων, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά.
*
Ο δήμος πρέπει να υποστηρίζει ενεργά την επανάχρηση των πάσης φύσεως υλικών και προϊόντων αντί για την απόρριψή τους. Πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα λειτουργίας ανοιχτής αγοράς μεταχειρισμένων, σε συνεργασία με γειτονικούς δήμους, καθώς και Δημοτικού Παλαιοπωλείου, όπου θα γίνεται η συντήρηση, μεταμόρφωση και πώληση των υλικών που συγκεντρώνονται.
*
Ο δήμος θα πρέπει να προωθήσει την οικιακή κομποστοποίηση σε κάθε νοικοκυριό, μοιράζοντας δωρεάν τους κάδους, προωθώντας παράλληλα τον άμεσο διαχωρισμό των οικιακών απορριμμάτων ανά κατηγορίες, σε κάθε σπίτι. Ταυτόχρονα πρέπει να φροντίζει για τη δημιουργία κοινόχρηστων σημείων κομποστοποίησης στις οικοδομές και στις γειτονιές, σε συνεννόηση με τους κατοίκους. Σε όλη την έκταση του δήμου πρέπει να αντικατασταθούν προοδευτικά τα μονά δοχεία εναπόθεσης απορριμμάτων με τριπλά, ώστε να επιτυγχάνεται ο διαχωρισμός ανά κατηγορία.
*
Ο δήμος Θερμαϊκού πρέπει να ξεκινήσει ένα καλά μελετημένο πρόγραμμα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των δημοτών και των επαγγελματιών της πόλης για την αειφορική διαχείριση των ΑΣΑ, με ταυτόχρονη παροχή κινήτρων: η μείωση του κόστους διαχείρισης, και η αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών θα επιστρέφει ως χρηματικό ή κοινωνικό μέρισμα στους δημότες και τους επαγγελματίες.
*
Ο δήμος θα πρέπει να προσαρμόσει (δηλαδή θα μειώσει) τις δαπάνες του για τη διαχείριση των ΑΣΑ στα όρια των δυνατοτήτων του και των κανόνων της χρηστής και αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων. Για να επιτευχθεί αυτό και ταυτόχρονα να είναι ο Θερμαϊκός καθαρή περιοχή, είναι απολύτως απαραίτητη η συνεργασία των δημοτών και των επιχειρηματιών της περιοχής.
*
Ο δήμος έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Με αυτό ως δεδομένο, δεν αποκλείει καμία μέθοδο υλοποίησης των στόχων του για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με σταθερή επιδίωξη τη μείωση του κόστους. Πρέπει να κάνει τις επιλογές του με διαφανή κριτήρια ανάμεσα στις διαθέσιμες λύσεις, εφ΄ όσον αυτές συμβαδίζουν με τους επιμέρους στόχους που έχουν ήδη αναφερθεί και είναι σύννομες και αξιόπιστες. Σε αυτά τα πλαίσια αποκλείεται η καύση ως τελική μέθοδος διαχείρισης των ΑΣΑ.
*
Ο δήμος δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διαχείριση των δυνητικά επικίνδυνων απορριμμάτων που παράγονται στην πόλη (πχ νοσοκομειακά ή ιατρικά απόβλητα) και φροντίζει για την απαρέγκλιτη τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
*
Η επόμενη διοίκηση πρέπει σε συνεργασία με τους δημότες να φροντίσει για την απομάκρυνση των γκράφιτι, των βανδαλισμών, των διάσπαρτων σκουπιδιών και της παράνομης αφισοκόλησης σε όλες τις περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού. Οφείλει να συνεργάζεται μόνιμα με τους δημότες και τους επιχειρηματίες της πόλης, ώστε να απαλλαγούν οι δημόσιοι χώροι, τα πάρκα, οι βασικές οδικές αρτηρίες και τα κτήρια από την ασχήμια και την κακογουστιά. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται στην προστασία των ανοίκιαστών ή ακατοίκητων χώρων. Όπου υπάρχουν ακάλυπτοι χώροι μέσα στις κατοικημένες περιοχές καθαρίζονται, και, όταν αυτό είναι εφικτό, μετατρέπονται σε αστικούς ανθόκηπους ή λαχανόκηπους ή χώρους συνάντησης και ψυχαγωγίας των κατοίκων, χωρίς να θίγεται το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, μετά από συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες ή και με πρωτοβουλία του δήμου αν δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν.

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Θερμαϊκός, Ιστορία και Πολιτισμός

του Πάνου Ζέρβα
 

Οι κωμοπόλεις και τα χωριά που συναποτελούν την Καλλικρατική Συμπολιτεία του Θερμαϊκού έχουν πολύ διαφορετική ιστορία: Η Επανομή, για παράδειγμα, είναι παμπάλαια τοπική οντότητα, ενώ η Περαία και η Νέα Μηχανιώνα ιδρύθηκαν ως προσφυγοχώρια, στις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα. Ωστόσο, όποιος περιηγηθεί στο δήμο Θερμαϊκού αντικρίζει σχεδόν σε όλα τα σημεία του την ίδια εικόνα: μια ευλογημένη, πανέμορφη γη και μια καταθλιπτική ομοιομορφία στο ανθρωπογενές περιβάλλον.

Η εκρηκτική οικιστική ανάπτυξη συντελέστηκε παντού χωρίς σχέδιο, σχεδόν χωρίς κανόνες και, φυσικά, χωρίς καμιά αισθητική. Το αποτέλεσμα ήταν ένας άμορφος οικιστικός χυλός. Ενίοτε πολυτελής και πανάκριβος, αλλά πάντοτε χυλός. 
Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου δήμου Θερμαϊκού, σε όλη του την έκταση: η εξαφάνιση της τοπικής Ιστορίας, απώτερης και πρόσφατης, και ταυτόχρονα η απουσία οποιουδήποτε χαρακτηριστικού σύγχρονου τοπόσημου. Δεν υπάρχει δηλαδή πουθενά κάτι που να είναι μοναδικό και αναγνωρίσιμο. Κάτι που να λειτουργεί στις νεότερες γενιές, που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν εδώ, ως σημείο αναφοράς.
Δε θέλω να παρεξηγηθώ πως, επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, τάχα ισχυρίζομαι ότι η δημοτική παράταξη στην οποία συμμετέχω θα λύσει και αυτού του είδους τα θέματα. Η ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα ενός τόπου είναι κάτι που ξεφεύγει από τα πλαίσια οποιασδήποτε εκλογικής ή και πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ως τόσο, θα ήθελα να συζητήσουμε τώρα κάποια απλά και στοιχειώδη. Για παράδειγμα, την διατήρηση και την ανάδειξη των ελάχιστων, μετρημένων στα δάχτυλα, προσφυγικών κατοικιών που απόμειναν. Τη διάσωση και αξιοποίηση εμβληματικών κτιρίων όπως αυτό που στέγαζε την κοινότητα στους Νέους Επιβάτες. Την διδασκαλία της τοπικής Ιστορίας με σύγχρονους τρόπους, στα σχολεία του δήμου μας. Και βέβαια πρέπει ν’ ανοίξει από τώρα μια συζήτηση για τη φυσιογνωμία που θέλουμε να αποκτήσει η περιοχή μας – και πως θα μπορούσε να γίνει αυτό.
Κλείνω με δυο παραδείγματα. Κατοικώ στην Περαία, στην οδό Μηδείας. Κανένα από τα εκατοντάδες παιδιά που μεγαλώνουν εδώ και πηγαίνουν στο Γ’ Δημοτικό δε γνωρίζει γιατί ο δρόμος τους έχει αυτό το όνομα.
Δεύτερο παράδειγμα, η ανάπλαση της παραλίας από τη σκάλα της Περαίας ως τους Νέους Επιβάτες: μια ατελείωτη, μονότονη ευθεία, η οποία θα μπορούσε να υπάρχει πανομοιότυπη σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, χωρίς Ιστορία και χωρίς παράδοση πολιτισμού.
Απέναντι ακριβώς, οι ομπέλες του Ζογγολόπουλου δημιουργούν τοπόσημο στη Θεσσαλονίκη. Δικό μας σήμα κατατεθέν παραμένουν οι αυθαίρετες κατασκευές στα μαγαζιά της παραλίας, ώστε να χωρέσουν ακόμα περισσότερα τραπεζοκαθίσματα.

Απέχω - Συμμετέχω

της Χριστίνας Μιχέλη - Ζερβουδάκη*
Απέχω χρόνια τώρα παριστάνοντας ότι συμμετέχω. Απέχω από την πολιτική ζωή του τόπου, διαφωνώντας σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με την εκάστοτε στρατηγική που χαράζουν οι εκλεγμένες κυβερνήσεις μας.
Απέχω από την προσπάθεια κοινωνικών ομάδων να βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινότητάς μας, γκρινιάζοντας πως η δράσεις τους δεν έχουν αποτελεσματικότητα. 
Απέχω από πρωτοβουλίες και αποφάσεις για να μην χρειαστεί να αναλάβω καμία ευθύνη γι αυτά που ζούμε. Απέχω από την ανάληψη δράσης προς οποιαδήποτε κατεύθυνση για να σταματήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μας. 
Απέχω από τη διαδικασία να βάλω το μυαλό μου να λειτουργήσει και να αναρωτηθώ. 

Τι σημαίνουν τα αρχικά ΤΑΙΠΕΔ; Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου. Σχήμα οξύμωρο.
Πως γίνεται να ανήκει κάτι στο δημόσιο, εξ ορισμού δηλαδή σε όλους μας, ταυτόχρονα δε να είναι ιδιωτικό, και να το πουλάνε κάποιοι από εμάς;
Πως μεγάλωσα με την πεποίθηση ότι το νερό που πίνουμε, ο αέρας που αναπνέουμε, η θάλασσα που κολυμπάμε είναι για όλους και τώρα ανατρέπονται τα αυτονόητα; 
Πως μπορεί το νερό, μέσω ιδιωτικοποίησης των δημόσιων εταιριών ύδρευσης – με το πρόσχημα ότι οι εταιρίες αυτές έχουν παθητικό – να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και κέρδους κάποιων ιδιωτών; 
Όταν δηλαδή δεν θα έχεις να πληρώσεις το νερό που πίνεις, θα σου το κόβουν, όπως το τηλέφωνο; 
Ως νομικός, αλλά και ως παθούσα, γνωρίζω πολύ καλά ότι αν κληρονομήσεις εξ αδιαιρέτου ένα ακίνητο, προκειμένου να το εκποιήσεις χρειάζεσαι τη σύμφωνη γνώμη όλων των συγκληρονόμων, όσοι και να είναι αυτοί. 
Δεν έχει σημασία αν τους γνωρίζεις, αν ζούνε στην χώρα ή στο εξωτερικό, αν είναι άφαντοι ή πεθαμένοι (υπεισέρχονται οι δικοί τους κληρονόμοι). Πρέπει να συναινούν όλοι και αν υπάρχουν έστω και ένας, ο οποίος δεν συμφωνεί, θα πρέπει οι υπόλοιποι να απευθυνθούν στο δικαστή, για ν’ αποφασίσει ο τελευταίος, σταθμίζοντας τα αντικρουόμενα συμφέροντα αν θα καταδικάσει τον διαφωνούντα σε συμφωνία.  Έτσι λειτουργούν οι θεσμοί στην αστική δημοκρατία. 
Δεν θέλω να επεκταθώ στο αν το συγκεκριμένο πολίτευμα (Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία) είναι το καλύτερο που υπάρχει, είναι θέμα άλλης συζήτησης, πάντως, αυτό έχουμε. Μέσα στο υπάρχον σύστημα λοιπόν, εγώ διαφωνώ. 
Διαφωνώ με την πώληση του 
camping Αγίας Τριάδας του Δήμου Θερμαϊκού, μιας περιοχής με εξαιρετική φυσική ομορφιά, στην οποία το πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου προβλέπει την δημιουργία δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, αν παραμείνει δημόσιο. 
Αν το πάρουν ιδιώτες μπορεί να γίνει πάρκινγκ, γήπεδο γκολφ για 
VIPS ή άλλα δήθεν αναπτυξιακά. 
Διαφωνώ με την πώληση της ΕΥΑΘ (Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης),  κατ’ επέκταση δε του κοινωνικού αγαθού που λέγεται νερό, το οποίο μέχρι σήμερα διαχειρίζεται το ελληνικό δημόσιο κι ακόμα δεν έχουμε πει το «νερό, νεράκι». 
Διαφωνώ με την πώληση μέσω ΤΑΙΠΕΔ της έκτασης του πρώην αεροδρομίου και των βάσεων του Ελληνικού σε όμιλο συμφερόντων Λάτση.
Διαφωνώ με τη λογική η δημόσια περιουσία πρέπει να εκποιηθεί για να ξεπληρώσουμε το χρέος,  το οποίο δημιουργήθηκε εν αγνοία μας.
Συμφωνώ με την παροιμία «εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι». 
Θεωρώ ότι η δημόσια περιουσία  πρέπει να διατίθεται για τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Είμαι βέβαιη ότι μαζί με μένα διαφωνούν και συμφωνούν στα παραπάνω πολλοί, ίσως οι περισσότεροι, αλλά κι αυτοί χρόνια απέχουν. Αποφάσισα λοιπόν να σταματήσω την αποχή. 
Συμμετέχω στηρίζοντας ένα ψηφοδέλτιο του τόπου όπου κατοικώ.
Το ψηφοδέλτιο μιας ανεξάρτητης πρωτοβουλίας με το όνομα «Θερμαϊκός. Συμπολιτεία Αλληλεγγύης και Ανατροπής». 
Συμμετέχω αναλαμβάνοντας την ευθύνη να πάρω πρωτοβουλίες, σε θεσμικά πλαίσια και κοινωνικές δράσεις. Να στηρίξω επιλογές ή να αντισταθώ σε αποφάσεις που αφορούν εμένα, τα παιδιά μου, άλλους και τα δικά τους παιδιά. 
Συμμετέχω και σας ζητάω να συμμετέχετε κι εσείς. Μην αφήνετε άλλους ν’ αποφασίζουν για εσάς, ερήμην, αναθέτοντας κάθε τέσσερα χρόνια την τύχη σας.
Να είστε εκεί. μαζί με αυτούς που επιλέγετε να σας εκπροσωπήσουν, ελέγχοντάς τους, αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη να εκφράζετε την άποψη και τις ιδέες σας, διεκδικώντας τα αυτονόητα, στηρίζοντας εκείνες τις δράσεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην άρση των αδιεξόδων.  
Συμμετέχετε στη ζωή σας… 

*Η Χριστίνα Μιχέλη – Ζερβουδάκη είναι δικηγόρος, μέλος της «Συμπολιτείας» και υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο δήμο μας, με τον συνδυασμό «Θερμαϊκός–Συμπολιτεία Αλληλεγγύης και Ανατροπής»

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΑΠΟΡΙΕΣ - ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

του Παναγιώτη Μήλιου* ( πηγή  )
Είναι άραγε ασύνδετη η γενική πολιτική σκηνή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Οι απερχόμενοι διοικούντες, επικαλούνται έως και τώρα, τη μη ύπαρξη χρημάτων και τις περικοπές κονδυλίων. Βάσει των μνημονιακών υπογραφών των κυβερνώντων, οι περικοπές προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανήλθαν στο 60%, με αποτέλεσμα οι Καλλικρατικοί Δήμοι να ασφυκτιούν, λόγω των υψηλών υποχρεώσεων που επωμίσθηκαν, πέρα από τα χρέη που άφησαν οι Καποδιστριακοί Δήμοι.
ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ:Τα χρέη που είναι στα κεφάλια όλων εμάς των δημοτών, πως θα καλυφθούν; Με "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ" (σε εισαγωγικά το τονίζω) τα οποία ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ σε ιδιώτες επενδυτές (διακήρυξη Θερμαγικού στο ΞΕΝΙΑ ΗΛΙΟΣ) στρεμμάτων δημοτικής γης ή της πλαζ Αγ. Τριάδας; Με ποια αντιπαροχή προς το Δήμο και τους Δημότες; Τα κλειστά κυκλώματα με τα ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙΑ των πεντάστερων  ξενοδοχείων που πάνε και έρχονται οι τουρίστες χωρίς να αφήσουν μία στην τοπική κοινωνία, παρά μόνο στον ιδιώτη επενδυτή; Σε ποια θάλασσα; 

Με ποιες υποδομές του Δήμου; Μήπως με τις 100-150-200 θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν μετά από 5 χρόνια το γρηγορότερο, και για λίγους ανειδίκευτους συνδημότες μας, με μισθούς των 420-490 ευρώ, οι οποίοι έχουν ψηφιστεί από τις κυβερνήσεις των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, χωρίς καμιά αύξηση στην πορεία (κατάργηση τριετιών για όλους,τελευταία ψηφοφορία), αυτό είναι που θα φέρει ανάπτυξη; Αυτό αγαπητοί συνδημότες, λέγεται ξεπούλημα και σκλαβοπάζαρο.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ-ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ
:Ειναι δυνατόν σήμερα, να ισχυριζόμαστε και να προσπαθούμε να γίνουμε πιστευτοί, ότι π.χ στη  καθαριότητα είναι οικονομικότερη λύση ο Ιδιώτης, ο οποίος πληρώνει ότι και ο δήμος (προσωπικό, καύσιμα, δόση αγοράς φορτηγών, συντήρηση κ.λ.π), όμως προσθέτει και 23% Φ.Π.Α, 26% ή 32% για το φόρο εισοδήματος, τέλη επιτηδεύματος, κέρδος επιχείρησης "και άλλα"; Μέσα στον ιδιωτικό τομέα και στη πιάτσα μεγαλώσαμε και γνωρίζουμε. 6000 ένσημα βαρέα, δεν είμαστε άσχετοι. Το ίδιο θα ισχυριστώ και για τις τεχνικές υπηρεσίες, μελέτες, συνεργεία συντηρήσεων κτιρίων κ.λ.π.  Μήπως όμως η μη σωστή λειτουργία είναι ευθύνη των εργαζομένων; Που βρίσκονται οι διοικούντες που εκλέξαμε; Δίνουν στους εργαζόμενους τα εργαλεία να δουλέψουν, τους ελέγχουν και για τα δύο; για ποιό λόγο πληρώνονται οι αιρετοί Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Δημοτικών Επιχειρήσεων; Η ώρα της κρίσης ήρθε, όπως θα κριθούν και οι επόμενοι. Ως άνεργος οικοδόμος, δούλεψα στα  5μηνα κοινωφελούς εργασίας του Δήμου μας, σημειωτέον με πρόσληψη από ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ (σκλαβοπάζαρο) στη τεχνική υπηρεσία και αναρωτιέμαι. Ανικανότητα των διοικούντων που έχουν και την ευθύνη ή εσκεμμένη κίνηση για να φτάσουμε να εξυμνούμε τους ιδιώτες, με τους οποίους μπορούμε να έχουμε και άλλου τύπου αλισβερίσι; Στο 5μηνο αυτό, το 70-80% των επισκευών που έπρεπε να ασχοληθούμε, ήταν στον πρώην Δήμο Μηχανιώνας και στο δήμο Επανομής. Και ξέρετε γιατί; Γιατί αυτοί οι πρώην δήμοι, δεν είχαν οργανωμένη τεχνική υπηρεσία και δίνανε όποτε μπορούσαν οικονομικά, σε ιδιωτικά εξωτερικά συνεργεία, όπως και το δικό μου συνεργείο. Η ανικανότητα των Αρχών λοιπόν ή οι μνημονιακές επιταγές επιβάλλουν το πέρασμα όλων των παραπάνω στους ιδιώτες; Για εμάς, φταίνε και τα δυο εξίσου. Άραγε, όλα αυτά εάν συμβούν έτσι, ποιός θα τα πληρώσει, γιατί το κόστος σίγουρα ειναι υπερδιπλάσιο. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ και με πρόγραμμα που θα φέρει χαμηλότερο ανταποδοτικό κόστος για τον πολίτη. Καμιά διοίκηση η οποία έχει χρεώσει το Δήμο και δεν έχει δημιουργήσει έστω κάποια ανάπτυξη, δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη. Την απάντηση συνδημότη, τη δίνεις εσύ με την ψήφο σου και με τη στήριξή σου σε αυτά που πρεσβεύει ο κάθε συνδυασμός, τις θέσεις που καλείται να πάρει σε όλα αυτά τα σοβαρά θέματα για τα επόμενα 5 χρονια.
Είναι λοιπόν ανάγκη να εξετάσουμε όλοι μας σε βάθος τις προτάσεις των συνδυασμών και πόσο θα επηρεάσουν αυτές το βιοτικό μας αλλά και το οικονομικό μας επίπεδο. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα δουλέψουν για να ελαφρύνουν το ήδη δύσκολο βιοτικό επίπεδο μας και όχι απλώς τον διαχειριστικό ρόλο, που έχει σαν αποτέλεσμα ουσιαστικά υψηλότερους φόρους και τέλη. Οι θέσεις στο πρόγραμμά μας λοιπόν,  συνδημότη, είναι καθαρές και υπέρ σου. Αυτο πρεσβεύει η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ και για αυτο το πρόγραμμα υπόσχεται πως θα αγωνιστεί προς όφελός σου.
ΕΣΥ  ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ

*Μήλιος Παναγιώτης του Δημητρίου, Εμπειροτέχνης οικοδομών, κατασκευές κεραμοσκεπών, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

«Με λογισμό και μ’ όνειρο»,


που λέει κι ο ποιητής! Κάποιες φορές όμως τ’ όνειρο ξεπερνάει τη λογική κι έτσι τολμάς το βήμα… κι ενώνεις τ΄ όνειρό σου με τα όνειρα των συμπολιτών σου για μια καλύτερη πόλη, για μια καλύτερη ζωή! Έτσι αποφάσισα κι εγώ να βοηθήσω, μέσα από την «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», με οδηγό το Σπύρο Κουζινόπουλο.
Είναι μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια, με ωραίους ανθρώπους, αυθεντικούς, όχι δήθεν, δυναμικούς, μου λένε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, ευαισθητοποιημένους σε θέματα αλληλεγγύης, σε θέματα οικολογίας, σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μπουχτισμένοι από τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντί να λύνονται πληθαίνουν.
Δεν είμαστε πολιτικοί. Είμαστε πολίτες. Συνειδητοποιημένοι πολίτες. Δραστήριοι πολίτες.
Εδώ και δυο χρόνια προσπαθούμε μαζί μέσα από την Κίνηση Πολιτών Επανομής ν’ ακουστεί η φωνή μας, να ευαισθητοποιήσουμε τους αρμόδιους που αδιαφορούν.
Ήμουν κι εγώ μαζί σας όταν απαιτήσαμε την ενημέρωση για το νερό.
Ήμουν κι εγώ μαζί σας όταν διοργανώσαμε την ενημέρωση για τον υδροβιότοπο.
Ήμουν κι εγώ μαζί σας όταν φτιάξαμε το κοινωνικό φροντιστήριο, τα χαριστικά παζάρια, τις αγορές χωρίς μεσάζοντες.
Ήμουν κι εγώ μαζί σας όταν διαμαρτυρόμαστε για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είναι δίπλα στα σχολεία μας.
Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε το μέλλον μας! Να προσπαθήσουμε, ο καθένας από τη μεριά του για το καλύτερο δυνατό! Με διάθεση συνεργασίας όπου είναι δυνατό, αλλά και αγωνιστική διάθεση όπου πρέπει. Πέρασαν οι εποχές που αποφάσιζαν για μας χωρίς εμάς, και πολλές φορές εναντίον μας. Ήρθε η ώρα να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας και να δημιουργήσουμε το αύριο που μας αξίζει! Γιατί μας αξίζουν όμορφα πράγματα!
Ενωμένοι στεκόμαστε- χωρισμένοι πέφτουμε!!!
Δορυφόρου – Βρουλλή Ντίνα
Υποψήφια της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» στο τοπικό διαμέρισμα Επανομής.
http://thermaikos-sympoliteia-anatropis.blogspot.gr/

απλοί σκεπτόμενοι πολίτες!

Με τη Συμπολιτεία Θερμαϊκού θα αποκτήσει ο δημότης ένα βήμα να μπορεί να λέει τα προβλήματά του και ν' αναζητάμε μαζί τις λύσεις. Θ' ανοίξουν επιτέλους οι πόρτες στους πολίτες και οι ιδέες τους θα βρουν συμπαραστάτη. Τολμήστε και επιλέξτε μας! Γιατί τους πάνσοφους τους δοκιμάσαμε τόσα χρόνια. Είδαμε πού μας οδήγησαν... Τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε κι εμείς οι απλοί σκεπτόμενοι πολίτες!

 Δορυφόρου – Βρουλλή Ντίνα υποψήφια με τη Συμπολιτεία Θεμαϊκού στο τοπικό διαμέρισμα Επανομής.

Διαχείριση Απορριμμάτων: Ο πλούτος που καταλήγει στα ‘σκουπίδια’;



πηγή 
 
H Κατερίνα Κλείτσα (υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον “Θερμαϊκό- Συμπολιτεία Αλληλεγγύης & Ανατροπής”) γράφει για την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων που είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και μπορεί να αποφέρει κέρδη στους Δήμους.

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των εναλλακτικών προτάσεων έχει ανοίξει στην κοινωνία τα τελευταία χρόνια, λόγω των τοπικών κινημάτων (Κερατέα, Ευκαρπία κα), τα οποία γεννήθηκαν για να αντισταθούν στα καταστροφικά σχέδια του εθνικού και των περιφερειακών σχεδιασμών.
Ενώ τα σκουπίδια θεωρούνται κάτι βρώμικο και περιττό, από το οποίο πρέπει όλοι να απαλλαγούμε, πίσω από τις κορεσμένες χωματερές και τους γεμάτους κάδους, κρύβεται μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα: Τα σκουπίδια και η εκμετάλλευσή τους μπορούν να γίνουν μία πολύ κερδοφόρα επιχείρηση.
Ο σημερινός σχεδιασμός, που προσανατολίζεται στην καύση απορριμμάτων με τεράστιες μονάδες και υψηλό κατασκευαστικό κόστος  και κόστος διαχείρισης, θα επιφέρει κέρδος για μία ακόμα φορά στους συνήθεις υπόπτους: Τους μεγαλοεργολάβους, που στο όνομα του κέρδους δεν διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και να καταστρέψουν ό,τι έχει απομείνει από το φυσικό περιβάλλον.
Απέναντι στον εθνικό σχεδιασμό, υπάρχει επεξεργασμένη  αντιπρόταση για την  διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία σέβεται το περιβάλλον και είναι επίσης επικερδής. Η μεγάλη διαφορά, είναι ότι το κέρδος σε αυτήν την περίπτωση δεν καταλήγει στις ήδη φουσκωμένες τσέπες των εργολάβων, αλλά επιστρέφει πίσω στους δημότες της κάθε περιοχής. Ο Δήμος Θερμαϊκού, όπως και κάθε δήμος, μπορεί να υιοθετήσει την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων και να υπερασπιστεί στην πράξη τα συμφέροντα των κατοίκων.
Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει:
  • Την διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή (δηλαδή σε επίπεδο νοικοκυριών, επιχειρήσεων κοκ) σε 4 βασικές κατηγορίες:
    1. χαρτί,
    2. πλαστικά – μέταλλα – γυαλί,
    3. ζυμώσιμα – οργανικά υλικά (υλικά φυτικής ή ζωικής προέλευσης) και
    4. υπόλοιπα.
Η διαλογή στην πηγή έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς το 40-60% των σκουπιδιών είναι ανακυκλώσιμο, το 40-60% ζυμώσιμο και μόλις το 10% είναι υπολείμματα και αδρανή υλικά.
  • Σε επίπεδο Δήμου, ομάδων Δήμων, ή πληθυσμιακών ενοτήτων που να φτάνουν μέχρι τις 200.000 περίπου κατοίκους, χρειάζεται η δημιουργία μικρών εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.
  • Σε αυτές τις εγκαταστάσεις θα συγκεντρώνονται τα ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικά, μέταλλα, γυαλί κοκ) και θα οδηγούνται απευθείας στην ανακύκλωση ώστε να επαναχρησιμοποιούνται.
  • Στο βαθμό που υπάρχουν σύμμεικτα απορρίμματα (σκουπίδια δηλαδή που δεν έχει προηγηθεί διαχωρισμός) αυτά θα οδηγούνται σε ταινιόδρομους όπου εργαζόμενοι θα αφαιρούν τα ανακυκλώσιμα υλικά και θα τα προσθέτουν στις αντίστοιχες κατηγορίες που περιγράφηκαν παραπάνω.
  • Σε ό,τι αφορά το ζυμώσιμο τμήμα των απορριμμάτων η απάντηση είναι απλή: αερόβια κομποστοποίηση, αφαίρεση των αδρανών υλικών (π.χ. μπάζα από επισκευές) με κοσκίνισμα και αξιοποίηση του κομπόστ σαν υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό υλικό. Τα αδρανή που προκύπτουν αξιοποιούνται στην οδοποιία ή σε αποκαταστάσεις τοπίου (π.χ. αποκατάσταση λατομείων).
Οι μονάδες αυτές απαιτούν φτηνό και απλό μηχανολογικό εξοπλισμό και μπορούν να δημιουργηθούν από τους ίδιους τους Δήμους.
Την ίδια στιγμή, δημιουργούν θέσεις εργασίας καθώς απαιτούν κυρίως εργατικά χέρια, τείνουν σε παραγωγή μηδενικών αποβλήτων, δεν προξενούν κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα ούτε εκπέμπουν οσμές.
Τέλος, παράγουν εξαιρετικής ποιότητας χρήσιμα προϊόντα (π.χ. εδαφοβελτιωτικό υλικό κ.ά.) που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους κατοίκους της κάθε περιοχής ή να πωληθούν, έτσι ώστε τα έσοδα των Δήμων να αυξηθούν και τα δημοτικά τέλη να μειωθούν.
Με τους Δήμους στα χέρια της Αριστεράς μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα σε τέτοιες ριζοσπαστικές λύσεις, προχωρώντας σε ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα, μοιράζοντας το κέρδος στις τοπικές κοινωνίες. Μέσα από τη στάση μας σε τέτοια μέτωπα θα κριθεί η αλλαγή πορεία στο Δήμο μας!

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ανταλλαγή σπόρων και όχι μόνο από την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού

Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού στο στέκι της (Ξενίου Διός και Ησιόδου) προσθέτει και άλλες δραστηριότητες!

Τις Παρασκευές από τις επτά το απόγευμα μέχρι το βραδάκι στις εννιά κάνει πράξει την αλληλεγγύη με το ανταλλακτήριο. Το χρήμα δεν ήταν πάντα μέρος της ζωής μας. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για τις καθημερινές ανάγκες. Ανταλλάσσουμε αυτά που δεν είναι πια χρήσιμα σε εμάς αλλά θα τα ήθελε ένας συνάνθρωπός μας.
Λέμε να ξεκινήσουμε ανταλλάσσοντας σπόρια μιας και είναι η εποχή που ξεκινάμε τα σπορεία για τα καλοκαιρινά. Αν έχετε κρατημένα σποράκια από παλιές ποικιλίες και σας περισσεύουν μερικά φέρτε τα σε μικρές συσκευασίες που να αναγράφουν το περιεχόμενο για να είναι εύκολη η ανταλλαγή. Μπορείτε να φέρτε και φυτά ή ό, τι άλλο σχετικό. Αν πάλι δεν έχετε σποράκια και σας περισσεύει κανένα βαζάκι σπιτικό γλυκό, μαρμελάδα τραχανάς ή κάτι άλλο - θα βρούμε άκρη και με αυτό!

Σας περιμένουμε όλους να μας γνωρίσετε και να σας γνωρίσουμε, να ανταλλάξουμε εκτός των άλλων και εμπειρίες και να συγκεντρώσουμε τις προτάσεις σας για τις επόμενες συναντήσεις!