ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ...

Ένα βήμα απ' όπου ο καθένας θα μπορεί να παρουσιάζει τις ενέργειές του και να επισημαίνει την απραγία όσων οφείλουν να παράγουν έργο.



Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΑΠΟΡΙΕΣ - ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

του Παναγιώτη Μήλιου* ( πηγή  )
Είναι άραγε ασύνδετη η γενική πολιτική σκηνή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Οι απερχόμενοι διοικούντες, επικαλούνται έως και τώρα, τη μη ύπαρξη χρημάτων και τις περικοπές κονδυλίων. Βάσει των μνημονιακών υπογραφών των κυβερνώντων, οι περικοπές προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανήλθαν στο 60%, με αποτέλεσμα οι Καλλικρατικοί Δήμοι να ασφυκτιούν, λόγω των υψηλών υποχρεώσεων που επωμίσθηκαν, πέρα από τα χρέη που άφησαν οι Καποδιστριακοί Δήμοι.
ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ:Τα χρέη που είναι στα κεφάλια όλων εμάς των δημοτών, πως θα καλυφθούν; Με "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ" (σε εισαγωγικά το τονίζω) τα οποία ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ σε ιδιώτες επενδυτές (διακήρυξη Θερμαγικού στο ΞΕΝΙΑ ΗΛΙΟΣ) στρεμμάτων δημοτικής γης ή της πλαζ Αγ. Τριάδας; Με ποια αντιπαροχή προς το Δήμο και τους Δημότες; Τα κλειστά κυκλώματα με τα ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙΑ των πεντάστερων  ξενοδοχείων που πάνε και έρχονται οι τουρίστες χωρίς να αφήσουν μία στην τοπική κοινωνία, παρά μόνο στον ιδιώτη επενδυτή; Σε ποια θάλασσα; 

Με ποιες υποδομές του Δήμου; Μήπως με τις 100-150-200 θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν μετά από 5 χρόνια το γρηγορότερο, και για λίγους ανειδίκευτους συνδημότες μας, με μισθούς των 420-490 ευρώ, οι οποίοι έχουν ψηφιστεί από τις κυβερνήσεις των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, χωρίς καμιά αύξηση στην πορεία (κατάργηση τριετιών για όλους,τελευταία ψηφοφορία), αυτό είναι που θα φέρει ανάπτυξη; Αυτό αγαπητοί συνδημότες, λέγεται ξεπούλημα και σκλαβοπάζαρο.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ-ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ
:Ειναι δυνατόν σήμερα, να ισχυριζόμαστε και να προσπαθούμε να γίνουμε πιστευτοί, ότι π.χ στη  καθαριότητα είναι οικονομικότερη λύση ο Ιδιώτης, ο οποίος πληρώνει ότι και ο δήμος (προσωπικό, καύσιμα, δόση αγοράς φορτηγών, συντήρηση κ.λ.π), όμως προσθέτει και 23% Φ.Π.Α, 26% ή 32% για το φόρο εισοδήματος, τέλη επιτηδεύματος, κέρδος επιχείρησης "και άλλα"; Μέσα στον ιδιωτικό τομέα και στη πιάτσα μεγαλώσαμε και γνωρίζουμε. 6000 ένσημα βαρέα, δεν είμαστε άσχετοι. Το ίδιο θα ισχυριστώ και για τις τεχνικές υπηρεσίες, μελέτες, συνεργεία συντηρήσεων κτιρίων κ.λ.π.  Μήπως όμως η μη σωστή λειτουργία είναι ευθύνη των εργαζομένων; Που βρίσκονται οι διοικούντες που εκλέξαμε; Δίνουν στους εργαζόμενους τα εργαλεία να δουλέψουν, τους ελέγχουν και για τα δύο; για ποιό λόγο πληρώνονται οι αιρετοί Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Δημοτικών Επιχειρήσεων; Η ώρα της κρίσης ήρθε, όπως θα κριθούν και οι επόμενοι. Ως άνεργος οικοδόμος, δούλεψα στα  5μηνα κοινωφελούς εργασίας του Δήμου μας, σημειωτέον με πρόσληψη από ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ (σκλαβοπάζαρο) στη τεχνική υπηρεσία και αναρωτιέμαι. Ανικανότητα των διοικούντων που έχουν και την ευθύνη ή εσκεμμένη κίνηση για να φτάσουμε να εξυμνούμε τους ιδιώτες, με τους οποίους μπορούμε να έχουμε και άλλου τύπου αλισβερίσι; Στο 5μηνο αυτό, το 70-80% των επισκευών που έπρεπε να ασχοληθούμε, ήταν στον πρώην Δήμο Μηχανιώνας και στο δήμο Επανομής. Και ξέρετε γιατί; Γιατί αυτοί οι πρώην δήμοι, δεν είχαν οργανωμένη τεχνική υπηρεσία και δίνανε όποτε μπορούσαν οικονομικά, σε ιδιωτικά εξωτερικά συνεργεία, όπως και το δικό μου συνεργείο. Η ανικανότητα των Αρχών λοιπόν ή οι μνημονιακές επιταγές επιβάλλουν το πέρασμα όλων των παραπάνω στους ιδιώτες; Για εμάς, φταίνε και τα δυο εξίσου. Άραγε, όλα αυτά εάν συμβούν έτσι, ποιός θα τα πληρώσει, γιατί το κόστος σίγουρα ειναι υπερδιπλάσιο. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ και με πρόγραμμα που θα φέρει χαμηλότερο ανταποδοτικό κόστος για τον πολίτη. Καμιά διοίκηση η οποία έχει χρεώσει το Δήμο και δεν έχει δημιουργήσει έστω κάποια ανάπτυξη, δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη. Την απάντηση συνδημότη, τη δίνεις εσύ με την ψήφο σου και με τη στήριξή σου σε αυτά που πρεσβεύει ο κάθε συνδυασμός, τις θέσεις που καλείται να πάρει σε όλα αυτά τα σοβαρά θέματα για τα επόμενα 5 χρονια.
Είναι λοιπόν ανάγκη να εξετάσουμε όλοι μας σε βάθος τις προτάσεις των συνδυασμών και πόσο θα επηρεάσουν αυτές το βιοτικό μας αλλά και το οικονομικό μας επίπεδο. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα δουλέψουν για να ελαφρύνουν το ήδη δύσκολο βιοτικό επίπεδο μας και όχι απλώς τον διαχειριστικό ρόλο, που έχει σαν αποτέλεσμα ουσιαστικά υψηλότερους φόρους και τέλη. Οι θέσεις στο πρόγραμμά μας λοιπόν,  συνδημότη, είναι καθαρές και υπέρ σου. Αυτο πρεσβεύει η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ και για αυτο το πρόγραμμα υπόσχεται πως θα αγωνιστεί προς όφελός σου.
ΕΣΥ  ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ

*Μήλιος Παναγιώτης του Δημητρίου, Εμπειροτέχνης οικοδομών, κατασκευές κεραμοσκεπών, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

«Με λογισμό και μ’ όνειρο»,


που λέει κι ο ποιητής! Κάποιες φορές όμως τ’ όνειρο ξεπερνάει τη λογική κι έτσι τολμάς το βήμα… κι ενώνεις τ΄ όνειρό σου με τα όνειρα των συμπολιτών σου για μια καλύτερη πόλη, για μια καλύτερη ζωή! Έτσι αποφάσισα κι εγώ να βοηθήσω, μέσα από την «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», με οδηγό το Σπύρο Κουζινόπουλο.
Είναι μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια, με ωραίους ανθρώπους, αυθεντικούς, όχι δήθεν, δυναμικούς, μου λένε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, ευαισθητοποιημένους σε θέματα αλληλεγγύης, σε θέματα οικολογίας, σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μπουχτισμένοι από τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντί να λύνονται πληθαίνουν.
Δεν είμαστε πολιτικοί. Είμαστε πολίτες. Συνειδητοποιημένοι πολίτες. Δραστήριοι πολίτες.
Εδώ και δυο χρόνια προσπαθούμε μαζί μέσα από την Κίνηση Πολιτών Επανομής ν’ ακουστεί η φωνή μας, να ευαισθητοποιήσουμε τους αρμόδιους που αδιαφορούν.
Ήμουν κι εγώ μαζί σας όταν απαιτήσαμε την ενημέρωση για το νερό.
Ήμουν κι εγώ μαζί σας όταν διοργανώσαμε την ενημέρωση για τον υδροβιότοπο.
Ήμουν κι εγώ μαζί σας όταν φτιάξαμε το κοινωνικό φροντιστήριο, τα χαριστικά παζάρια, τις αγορές χωρίς μεσάζοντες.
Ήμουν κι εγώ μαζί σας όταν διαμαρτυρόμαστε για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είναι δίπλα στα σχολεία μας.
Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε το μέλλον μας! Να προσπαθήσουμε, ο καθένας από τη μεριά του για το καλύτερο δυνατό! Με διάθεση συνεργασίας όπου είναι δυνατό, αλλά και αγωνιστική διάθεση όπου πρέπει. Πέρασαν οι εποχές που αποφάσιζαν για μας χωρίς εμάς, και πολλές φορές εναντίον μας. Ήρθε η ώρα να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας και να δημιουργήσουμε το αύριο που μας αξίζει! Γιατί μας αξίζουν όμορφα πράγματα!
Ενωμένοι στεκόμαστε- χωρισμένοι πέφτουμε!!!
Δορυφόρου – Βρουλλή Ντίνα
Υποψήφια της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» στο τοπικό διαμέρισμα Επανομής.
http://thermaikos-sympoliteia-anatropis.blogspot.gr/

απλοί σκεπτόμενοι πολίτες!

Με τη Συμπολιτεία Θερμαϊκού θα αποκτήσει ο δημότης ένα βήμα να μπορεί να λέει τα προβλήματά του και ν' αναζητάμε μαζί τις λύσεις. Θ' ανοίξουν επιτέλους οι πόρτες στους πολίτες και οι ιδέες τους θα βρουν συμπαραστάτη. Τολμήστε και επιλέξτε μας! Γιατί τους πάνσοφους τους δοκιμάσαμε τόσα χρόνια. Είδαμε πού μας οδήγησαν... Τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε κι εμείς οι απλοί σκεπτόμενοι πολίτες!

 Δορυφόρου – Βρουλλή Ντίνα υποψήφια με τη Συμπολιτεία Θεμαϊκού στο τοπικό διαμέρισμα Επανομής.

Διαχείριση Απορριμμάτων: Ο πλούτος που καταλήγει στα ‘σκουπίδια’;



πηγή 
 
H Κατερίνα Κλείτσα (υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον “Θερμαϊκό- Συμπολιτεία Αλληλεγγύης & Ανατροπής”) γράφει για την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων που είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και μπορεί να αποφέρει κέρδη στους Δήμους.

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των εναλλακτικών προτάσεων έχει ανοίξει στην κοινωνία τα τελευταία χρόνια, λόγω των τοπικών κινημάτων (Κερατέα, Ευκαρπία κα), τα οποία γεννήθηκαν για να αντισταθούν στα καταστροφικά σχέδια του εθνικού και των περιφερειακών σχεδιασμών.
Ενώ τα σκουπίδια θεωρούνται κάτι βρώμικο και περιττό, από το οποίο πρέπει όλοι να απαλλαγούμε, πίσω από τις κορεσμένες χωματερές και τους γεμάτους κάδους, κρύβεται μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα: Τα σκουπίδια και η εκμετάλλευσή τους μπορούν να γίνουν μία πολύ κερδοφόρα επιχείρηση.
Ο σημερινός σχεδιασμός, που προσανατολίζεται στην καύση απορριμμάτων με τεράστιες μονάδες και υψηλό κατασκευαστικό κόστος  και κόστος διαχείρισης, θα επιφέρει κέρδος για μία ακόμα φορά στους συνήθεις υπόπτους: Τους μεγαλοεργολάβους, που στο όνομα του κέρδους δεν διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και να καταστρέψουν ό,τι έχει απομείνει από το φυσικό περιβάλλον.
Απέναντι στον εθνικό σχεδιασμό, υπάρχει επεξεργασμένη  αντιπρόταση για την  διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία σέβεται το περιβάλλον και είναι επίσης επικερδής. Η μεγάλη διαφορά, είναι ότι το κέρδος σε αυτήν την περίπτωση δεν καταλήγει στις ήδη φουσκωμένες τσέπες των εργολάβων, αλλά επιστρέφει πίσω στους δημότες της κάθε περιοχής. Ο Δήμος Θερμαϊκού, όπως και κάθε δήμος, μπορεί να υιοθετήσει την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων και να υπερασπιστεί στην πράξη τα συμφέροντα των κατοίκων.
Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει:
  • Την διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή (δηλαδή σε επίπεδο νοικοκυριών, επιχειρήσεων κοκ) σε 4 βασικές κατηγορίες:
    1. χαρτί,
    2. πλαστικά – μέταλλα – γυαλί,
    3. ζυμώσιμα – οργανικά υλικά (υλικά φυτικής ή ζωικής προέλευσης) και
    4. υπόλοιπα.
Η διαλογή στην πηγή έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς το 40-60% των σκουπιδιών είναι ανακυκλώσιμο, το 40-60% ζυμώσιμο και μόλις το 10% είναι υπολείμματα και αδρανή υλικά.
  • Σε επίπεδο Δήμου, ομάδων Δήμων, ή πληθυσμιακών ενοτήτων που να φτάνουν μέχρι τις 200.000 περίπου κατοίκους, χρειάζεται η δημιουργία μικρών εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.
  • Σε αυτές τις εγκαταστάσεις θα συγκεντρώνονται τα ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικά, μέταλλα, γυαλί κοκ) και θα οδηγούνται απευθείας στην ανακύκλωση ώστε να επαναχρησιμοποιούνται.
  • Στο βαθμό που υπάρχουν σύμμεικτα απορρίμματα (σκουπίδια δηλαδή που δεν έχει προηγηθεί διαχωρισμός) αυτά θα οδηγούνται σε ταινιόδρομους όπου εργαζόμενοι θα αφαιρούν τα ανακυκλώσιμα υλικά και θα τα προσθέτουν στις αντίστοιχες κατηγορίες που περιγράφηκαν παραπάνω.
  • Σε ό,τι αφορά το ζυμώσιμο τμήμα των απορριμμάτων η απάντηση είναι απλή: αερόβια κομποστοποίηση, αφαίρεση των αδρανών υλικών (π.χ. μπάζα από επισκευές) με κοσκίνισμα και αξιοποίηση του κομπόστ σαν υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό υλικό. Τα αδρανή που προκύπτουν αξιοποιούνται στην οδοποιία ή σε αποκαταστάσεις τοπίου (π.χ. αποκατάσταση λατομείων).
Οι μονάδες αυτές απαιτούν φτηνό και απλό μηχανολογικό εξοπλισμό και μπορούν να δημιουργηθούν από τους ίδιους τους Δήμους.
Την ίδια στιγμή, δημιουργούν θέσεις εργασίας καθώς απαιτούν κυρίως εργατικά χέρια, τείνουν σε παραγωγή μηδενικών αποβλήτων, δεν προξενούν κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα ούτε εκπέμπουν οσμές.
Τέλος, παράγουν εξαιρετικής ποιότητας χρήσιμα προϊόντα (π.χ. εδαφοβελτιωτικό υλικό κ.ά.) που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους κατοίκους της κάθε περιοχής ή να πωληθούν, έτσι ώστε τα έσοδα των Δήμων να αυξηθούν και τα δημοτικά τέλη να μειωθούν.
Με τους Δήμους στα χέρια της Αριστεράς μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα σε τέτοιες ριζοσπαστικές λύσεις, προχωρώντας σε ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα, μοιράζοντας το κέρδος στις τοπικές κοινωνίες. Μέσα από τη στάση μας σε τέτοια μέτωπα θα κριθεί η αλλαγή πορεία στο Δήμο μας!