ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ...

Ένα βήμα απ' όπου ο καθένας θα μπορεί να παρουσιάζει τις ενέργειές του και να επισημαίνει την απραγία όσων οφείλουν να παράγουν έργο.



Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

για άλλη μια φορά δεν είμαστε αρμόδιοι ...


Αγωνιστική κινητοποίηση διαμαρτυρίας των μαθητών του 1ου ΓΕΛ - Αμηχανία της Δημοτικής αρχής



από το blog του ακτιβιστή


Ήταν μια συγκλονιστική πορεία - διαδήλωση διαμαρτυρίας, ίσως η πιο καλά οργανωμένη και μαζικότερη που έχουμε δει στο Δήμο Θερμαϊκού. Το 15μελές του 1ου ΓΕΛ Θερμαϊκού, αφού διασφάλισε την μεγαλύτερη δυνατή (ήταν σχεδόν όλοι οι μαθητές του Λυκείου) συμμετοχή - που χτίστηκε στην ενότητα του αγώνα για τη διεκδίκηση του αυτονόητου αιτήματος για την ασφαλή προσέγγιση και απομάκρυνση των μαθητών από το σχολείο, πλαισιωμένο από τους καθηγητές, το σύλλογο γονέων αλλά και ενεργούς πολίτες του Δήμου έθεσε προ των ευθυνών του τον Δήμαρχο, καλώντας τον να δώσει άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα.


Δυστυχώς για τον ίδιο, και αφού αρχικά διέρρευσε η πληροφορία ότι απουσίαζε από το Δημαρχιακό Μέγαρο, όταν τελικά αναγκάστηκε, μετά από παραίνεση των συνεργατών του αλλά κυρίως λόγω της μαχητικής στάσης των παιδιών που με   συνεχή και στεντόρια εκφώνηση  συνθημάτων    είχαν "στρατοπεδεύσει"  - καταλαμβάνοντας το οδόστρωμα της κεντρικής λεωφόρου - μπροστά από το Δημαρχείο, να βγει από το γραφείο του για να απαντήσει στα αιτήματα των μαθητών, ουδόλως ικανοποίησε τους διαδηλωτές.


Ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχτηκε, για τον εαυτό του και τη διοίκηση του δήμου, ότι δεν έχει καμιά δυνατότητα παρέμβασης για την επίλυση του προβλήματος. Το μόνο που πρότεινε ήταν να γίνει ένα νέο υπόμνημα προς τον ΟΑΣΘ με το οποίο να ζητείται εκ νέου ( με παρακλητική γραφή άραγε;) η δρομολόγηση ειδικών λεωφορείων για την επιστροφή των μαθητών. Κατά τα άλλα δήλωσε και πάλι ότι ούτε χρήματα υπάρχουν, ούτε η δημοτική αστυνομία μπορεί να επιτηρήσει την αποχώρηση των μαθητών από το σχολείο (το κτίριο υπάγεται σε άλλο Δήμο!!) ενώ έψεξε την απουσία τροχαίας (από τον Άννα στον Καϊάφα), ούτε γέφυρα μπορεί να κατασκευαστεί (γιατί τα πέλματά της θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ιδιωτικά οικόπεδα), ούτε να φροντίσει για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών ναυλώνοντας ως Δήμος λεωφορεία.


"Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα...", ακούσαμε να ψιθυρίζει ένας μαθητής δίπλα μας, ακούγοντας τις απαντήσεις - δικαιολογίες του Δημάρχου. Ενώ η απορία άλλου μαθητή που τέθηκε ευθαρσώς στον Δήμαρχο χωρίς φυσικά να απαντηθεί και απέσπασε τη γενική επιδοκιμασία ήταν γιατί ενώ υπάρχει διαδοχική καθ'όλο το 24ωρο φύλαξη του σπιτιού συνδημότη μας (Μπακατσέλου) από αστυνομικούς δεν μπορούν να διατεθούν για την διασφάλιση της αποχώρησης των μαθητών για μόνο μία ή δύο ώρες.


Και φυσικά την αμηχανία και ανεπάρκεια του Δημάρχου ανέδειξε ο ξεκάθαρος σχολιασμός εκπροσώπου του 15μελούς παρουσία του κ. Αλεξανδρή, πως "οι απαντήσεις του Δημάρχου δεν κρίνονται ικανοποιητικές".


Σταχυολογήσαμε ορισμένα από τα συνθήματα που δείχνουν με τον πιο έκδηλο τρόπο την αγωνιστικότητα της μαθητικής νεολαίας του τόπου μας, που γεννά αισιοδοξία σε όλους μας:
  • Η νέα γενιά έχει ιδανικά - ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά.
  • Θέλουμε βιβλία, καθηγητές σχολεία.
  • Θέλουμε βιβλία, καθηγητές - παιδεία  - απαιτούμε φοίτηση σε ασφαλή σχολεία.
  • Δωρεάν βιβλία σε κάθε μαθητή - δεν δίνουμε απ' την τσέπη μας δεκάρα τσακιστή.
  • Οι νέοι δεν σκύβουν το κεφάλι - παλεύουν για μόρφωση και κοινωνία άλλη.
  • Δήμαρχε το σπίτι σου μέγαρο, μουσείο - δώσε κάνα φράγκο να χτίσουμε σχολείο.
Στο δια ταύτα  τώρα θα λέγαμε πως οι κίνδυνοι για τους μαθητές από τη φοίτησή τους στο σχολείο (καρμανιόλα το χαρακτήρισαν κάποια παλαιότερα δημοσιεύματα) δεν φαίνεται ότι εξαλείφονται. Λόγια ακούσαμε από επίσημα χείλη και παλαιότερα. Θρηνήσαμε ήδη το χαμό μιας μαθήτριας πριν δύο χρόνια. Οι αρμόδιοι διαχρονικά κωφεύουν.
Ίσως θα πρέπει να επαναληφθούν και να ενταθούν ανάλογες διαμαρτυρίες και μορφές αγώνα αν σύντομα δεν ανιχνευθεί διάθεση επίλυσης του οξυμένου αυτού προβλήματος.

Να αναφέρουμε  τα αιτήματα των μαθητών όπως καταγράφονται στο υπόμνημα που κατέθεσαν στον Δήμαρχο:

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ :
1. ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΡΟΜΟ ΤΑΧΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
2. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΣΚΑΛΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΟΥ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ (αναγκαζομαστε να καταλαμβανουμε τον μισο δρομο)
4. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΑ 110 ΜΕ 120 ΕΥΡΩ !!!!!!!
5. ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ!













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου